6 modalitati sigure de tratare a ciupercii de pe picioare acasa

6 modalitati sigure de tratare a ciupercii de pe picioare acasa

Infecția cu ciuperci la unghiile de la picioare poate părea neobișnuită, dar, credeți sau nu, este mult mai frecventă decât mulți cred. Această problemă neplăcută legată de pielea picioarelor se manifestă adesea sub formă de unghii galbene, desprinse și îngroșate. Apariția ei poate fi legată de diverse factori, inclusiv creșterea lentă a unghiilor, transpirație excesivă și contactul cu ciupercile. În plus, purtarea încălțămintei în locuri publice, precum piscine, dușuri, săli de sport, poate crește riscul de infectare cu această problemă neplăcută.

"Majoritatea infecțiilor sunt cauzate de diferite tipuri de tinea, dar pot exista și cazuri în care dermatofitele sunt mai rezistente la tratament", spune Francisco Oliveira. El subliniază că infecțiile de obicei se dezvoltă ca rezultat al unei combinații de factori care afectează unghiul de la picior. "Uneori, punctul de plecare poate fi o traumă la unghie", explică el. "Consecințele acestei traume pot apărea după luni și ani. Odată ce ciuperca pătrunde în unghie, stratul de cheratină devine o barieră impenetrabilă".


Ce este o ciupercă pe unghii?

DEFINITIE: ''Ciuperca unghiilor de la picioare este de obicei o infecție a plăcii unghiale cauzată de ciuperci condiționat patogene", explică Olivia. Această afecțiune se poate manifesta sub formă de pete galbene sau albe, îngroșarea unghiilor sau sfărâmarea acestora la margini".

Ciuperca unghiilor de la picioare poate apărea la persoane de orice vârstă, dar, conform doctorului Mari Hayag, dermatolog certificat, se întâlnește cel mai des la persoanele în vârstă. Acest lucru se datorează faptului că, odată cu înaintarea în vârstă, unghiile devin mai fragile și uscate, ceea ce le face mai vulnerabile la infecțiile fungice. Ca rezultat, ciuperca unghiilor de la picioare poate deveni o problemă serioasă pentru persoanele în vârstă.


CUNOASTEREA EXPERTULUI

- Mari Hayag, medic specialist în dermatologie, practică în Manhattan. Ea deține certificarea în dermatologie și este asistent clinic la catedra de dermatologie a Spitalului Mount Sinai, unde predă și în cadrul clinicii chirurgicale.

- Francisco Oliva, medic ortoped cu o experiență de peste 25 de ani în practică privată în Miami.

Cu toate acestea, infecția fungică a unghiilor de la picioare se poate dezvolta la orice vârstă, așa că vă oferim cele mai bune metode de tratament pentru această afecțiune neplăcută la domiciliu.



1. APLICATI EXTRACT DE BRUSTURE

Conform unei cercetări efectuate în 2008, utilizarea regulată a extractului de caprifoi pe unghiile afectate poate ajuta la eliminarea infecțiilor fungice.

Studiul a arătat că aplicarea extractului de caprifoi pe unghiile afectate o dată la trei zile în timpul primei luni, apoi de două ori pe săptămână în timpul celei de-a doua luni și o dată pe săptămână în timpul celei de-a treia luni poate fi la fel de eficientă precum utilizarea unui medicament antifungic prescris, cum ar fi ciclopirox. Această plantă antifungică poate fi achiziționată online la un preț accesibil.

Pentru a aplica extractul de caprifoi, puteți adăuga câteva picături direct pe fiecare unghie afectată sau puteți înmuia un disc de bumbac sau o bucată de tifon și lipiți-l pe unghie pentru o acțiune mai îndelungată.


2. UNGETI ZONA AFECTATA CU ULEI DE BUSUIOC

Credeți sau nu, busuiocul este nu doar o plantă delicioasă, ci și o adevărată minune în tratamentul ciupercii unghiilor de la picioare în condiții casnice. Conform unui studiu din 2020 publicat în Journal of Skin Appendage Disorders, cercetătorii au descoperit că proprietățile antibacteriene ale busuiocului pot inhiba creșterea ciupercilor pe unghii atunci când este inclus într-o combinație de uleiuri esențiale.

"Deși eficacitatea uleiului de busuioc este cunoscută doar din auzite, timolul - un component obișnuit al uleiului de busuioc - a fost recunoscut ca un agent antibacterian și antifungic eficace", spune Hayag. "Persoanele cu ciuperca unghiilor la picioare pot aplica acest remediu de două ori pe zi și pot spera să observe absența îmbunătățirii, o îmbunătățire parțială sau chiar o vindecare completă a ciupercii unghiilor de la picioare după utilizarea uleiului de busuioc". Ea a subliniat, totuși, că uleiul de busuioc este destul de puternic și poate provoca reacții adverse la persoanele cu piele extrem de sensibilă. Din acest motiv, recomandă să începeți cu un test pe o mică porțiune de piele. De asemenea, pentru a preveni reacțiile adverse, se recomandă amestecarea uleiului de busuioc cu un ulei purtător, cum ar fi ulei de măsline sau ulei de avocado, pentru a reduce puterea acestuia.


3. INMUIEREA PICIOARELOR IN OTET

Un alt articol casnic care poate avea un efect pozitiv în cazul infecțiilor fungice ale unghiilor de la picioare este oțetul alb. Conform lui Hayag, aplicarea acestuia pe zonele afectate de ciuperca poate fi benefică datorită proprietăților sale antibacteriene.

La fel ca și uleiul de cimbru, utilizarea oțetului alb pe unghiile afectate de ciupercă are anumite dovezi anecdotic de confirmare a proprietăților sale antibacteriene. "Înmuiați piciorul într-o soluție compusă dintr-o parte oțet și două părți apă caldă timp de 20 de minute zilnic", sfătuiește ea. Cu toate acestea, trebuie să aveți în vedere că rezultatele pot varia în funcție de reacția organismului la această metodă.


4. ULEI DE LAVANDA


Uleiul de lavandă este cunoscut pentru proprietățile sale calmante, dar poate fi, de asemenea, un remediu eficient împotriva infecțiilor fungice ale unghiilor de la picioare. Conform unui studiu publicat în Journal of Medical Microbiology, lavanda are proprietăți puternice antifungice. "Uleiul esențial de lavandă are un puternic efect împotriva tulpinilor fungice care cauzează ciuperca unghiilor și alte infecții fungice ale pielii", explică expertul. "Pentru tratarea infecției fungice a unghiilor de la picioare, se recomandă aplicarea unei sau două picături de ulei de lavandă pe unghia afectată și lăsarea acestuia timp de 10 minute". După aceea, ar trebui să curățați cu grijă zona afectată cu o periuță de dinți curată și să repetați procedura zilnic până la vindecarea completă.


5. USTUROI

Un studiu din 2019 confirmă faptul că usturoiul are proprietăți antifungice, ceea ce-l face un potențial tratament eficient pentru infecțiile fungice ale unghiilor de la picioare. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă atunci când folosiți usturoiul, deoarece acesta poate provoca arsuri chimice pe piele. Cea mai bună modalitate este să aplicați zilnic usturoi zdrobit sau mărunțit pe zona afectată. Pentru a evita arsurile, puteți lua, de asemenea, suplimente de usturoi pentru a vedea dacă vă ajută în această situație.


6. DIETA SANATOASA

"Este larg recunoscut faptul că există o legătură între o alimentație sănătoasă și un corp sănătos," subliniază Hayag. "Cu cât o persoană este mai sănătoasă, cu atât este mai probabil să poată rezista infecțiilor, cum ar fi infecțiile fungice ale unghiilor de la picioare." Prin urmare, Hayag recomandă să acordați atenție alimentelor bogate în probiotice, precum iaurtul, precum și alimentelor cu conținut ridicat de proteine pentru a sprijini creșterea unghiilor. De asemenea, este important să consumați alimente bogate în fier pentru a preveni fragilitatea unghiilor și să creșteți aportul de calciu și vitamina D pentru a favoriza procesul eficient de vindecare. "Chiar dacă acest lucru nu poate vindeca infecția fungică a unghiilor de la picioare, poate ajuta organismul să lupte împotriva ciupercii și să contribuie la o recuperare mai rapidă," adaugă ea.


CUVANTUL FINAL

Cunoașterea modalităților de tratare a infecției fungice a unghiilor de la picioare poate fi foarte utilă. Cu toate acestea, trebuie să aveți în vedere că rezultatele nu apar întotdeauna rapid. Doctorul Oliva recomandă să fie răbdători și pregătiți pentru faptul că vindecarea completă poate dura între patru și șase luni. Dacă în acest timp nu se observă nicio îmbunătățire, se recomandă să consultați un ortoped. Tratamentul reușit poate fi considerat atunci când o nouă parte a unghiei începe să crească sănătoasă și puternică după câteva luni de terapie.

Având în vedere cele menționate mai sus, este important nu numai să știți cum să tratați ciuperca unghiilor de la picioare, dacă apare, ci și mai important să știți cum să o preveniți. Conform lui Hayag, cea mai bună modalitate de a realiza acest lucru este următoarea: să purtați șosete care pot absorbi transpirația; să utilizați încălțăminte pentru duș în vestiare și la piscină; și să vă spălați întotdeauna bine mâinile după ce atingeți picioarele.

Vestea bună constă în faptul că, chiar dacă aveți o infecție micotică ușoară a unghiilor de la picioare, majoritatea oamenilor nu experimentează disconfort semnificativ, iar în unele cazuri infecția poate să dispară de la sine. Experții recomandă că mulți oameni pot folosi cu succes metodele de tratament la domiciliu sau pot aștepta ca unghiile să se refacă singure.

Cu toate acestea, trebuie să țineți cont că în cazul unei infecții micotice grave a unghiilor de la picioare sau în cazul unui sistem imunitar slăbit, cea mai bună soluție ar fi să consultați un specialist pentru îngrijire medicală calificată și recomandări.


Sursa : www.byrdie.com
Autor: Rebecca Norris

Magazinul Global Fashion vă pune la dispoziție produse profesionale pentru îngrijirea unghiilor și pentru modelare.
Data: 11.05.2022 19:45 Vizualizări: 1857